keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Mario Vargas Llosa: Tuhma tyttö


Tuhma tyttö on ennenkaikkea perulaisen kiltin pojan Ricardon tarina. Nuori Ricardo rakastuu tulisesti nuoreen "chilettäreen" Lilyyn Perussa 1950-luvulla. Mutta Lilypä ei olekaan chiletär, eikä mikään kiltti naapurin tyttö, vaan tempaa Ricardon mukanaan yhä ihmeellisempiin seikkailuihin ja valheen labyrintteihin.

Ricardo varttuu, opiskelee, ja hänestä tulee Unescon tunnollinen kääntäjä ja tulkki, jonka ainoa intohimo Tuhman tytön lisäksi on Pariisissa asuminen. Tuhma tyttö pyörittää Ricardoa itsensä ja valheidensa ympärillä ja elää kiihkeää elämää, jossa omienkin siipien polttaminen on aina vaarana. Lopulta Ricardon koko elämä kiteytyy Tuhman tytön ympärille, vaikka hän ei vuosikymmeniin tiedä edes naisen oikeaa nimeä. Ricardo pyristelee irti, mutta palaa aina takaisin.

Kirjassa on monia hienoja kuvauksia kaupungeista ympäri maailmaa, onpa oma Helsinkimmekin päässyt mukaan hauskalla kuvauksella. Kirja on erittäin hyvin kirjoitettu, mutta en suosittelisi sitä kovin herkälle ihmiselle. Lilyn kokemukset ovat välillä aika tuskaista, rumaa ja ahdistavaa luettavaa. Mielenkiintoista kylläkin, ja Vargas Llosa lunastaa tälläkin kirjalla paikkansa palkittuna nobelistina ja yhtenä merkittävimmistä Latinalaisen Amerikan kirjailijoista.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Luin kirjan tänään. Aivan mahtava. Harvoin olen liikuttunut niin monta kertaa samasta kirjasta.
R