torstai 18. huhtikuuta 2013

Antti Tuuri: Bospor Express

Antti Tuurin uusi matkakirja kuvaa kirjailijan junamatkaa Tukholman kautta Istanbuliin ja takaisin Helsinkiin. Hän kulkee kirjailiijakonferensseihin laivalla ja junalla, koska on lentokenttien turvatoimiin suivaantuneena päättänyt, ettei enää lennä. Junamatkalla ehtiikin nähdä ja ajatella monenlaista, joten matkaillessa syntyy myös oiva kirja.

Budapestiin asti matka sujuu suunnitelmien mukaan, mutta kun Unkarissa pitää hypätä Belgradiin kulkevaan junaan, alkavat ongelmat. Tuuri onnistuu kuitenkin pääsemään Serbian ja Bulgarian läpi kulkevaan Bospor Express -junaan, jossa on vanhaa junatunnelmaa. Juna kolisee, huojuu ja läähättää; se pääsee vaivoin ylittämään vuoristoiset maastot. Verkkaisella junamatkalla halki Euroopan Tuuri ehtii mietiskellä elämää ja kuolemaa. Eri uskontojen valta-alueiden läpi ajeltaessa hän pohtii, miten eri uskonnoissa suhtaudutaan kuolemaan ja kuoleman jälkeiseen elämään.

Lopulta tullaan perille Istanbuliin. Siellä Tuuri osallistuu kirjallisuuskonferenssiin, koska hänen kirjansa Taivaanraapijat on juuri ilmestynyt turkiksi. Tuuri johdattelee lukijan Istanbulin kaduille ja kahviloihin sekä tutustuttaa ihmisiin, joihin itse tutustuu.

Tuuri kirjoittaa näkemästään ja kokemastaan omaan tarkkaan ja kuvailevaan tyyliinsä. Hänen kielensä on hyvin tunnistettavaa - ja hyvin nautittavaa. Tuurin matkassa todella tuntee itsekin olevansa junassa, tuntee sen kolistelun ja hitaan etenemisen; pääsee antautumaan matkan tunnelmaan kotisohvalta käsin. Kirja kuuluu ehdottomasti matkakertomusten ykkösluokkaan!

Ei kommentteja: