perjantai 12. huhtikuuta 2013

Jon Kabat-Zinn: Olet jo perillä


Tietoinen läsnäolo tuntuu olevan tämän hetken muoti-ilmiö, kirjoja aiheesta ilmestyy kuin sieniä sateella. Olet jo perillä – tietoisen läsnäolon taito on myös opaskirja tässä hetkessä elämisen taitoon, ja hyvä sellainen.

Jon Kabat-Zinn on lääkäri ja maailmankuulu opettaja, joogi ja buddhalaisen meditaation harjoittaja. Kabat-Zinn tarjoaa kirjassa käytännön ja arjen esimerkkejä tietoisen läsnäolon vahvistamiseen. Tie ei ole helppo eikä nopea, se käy heti selväksi. Kirja antaa oivalluksia ja ajattelemisen aihetta: kaikki on tässä hetkessä. Vaikka tämä totuus on ikivanha, se vain on kovin helppo unohtaa arjessa. Ihmisen yleismaailmallinen tapa näyttää olevan miettiä enemmän mennyttä ja suunnittella tulevaa, jolloin unohtaa elää nykyhetkeä.

Kirjan harjoituksissa käytetään hyväksi hengitystä ikivanhan joogaperinteen tapaan. Ja kirja korostaa, että tavallisessa arjessa voi oikien hyvin harjoittaa tietoista läsnäoloa, ei tarvitse lähteä retriittiin tai nousta vuorelle erakon luolaan. Kirjasta saa myös hienoja ohjeita lapsien näkemiseen opettajina tällä elämän taipaleella. Ihastuttava, lämminhenkinen kirja, kuten kaikki Kabat-Zinnin kirjat yleensäkin.

Ei kommentteja: