perjantai 26. huhtikuuta 2013

Riikka Ala-Harja: Maihinnousu


Riikka Ala-Harjan Finlandia-palkintoehdokkaanakin ollut Maihinnousu sijoittuu Ranskan Normandiaan. Nelikymppinen Julie työskentelee oppaana Normandian maihinnousun museossa. Hän kertoo saksalaisille, amerikkalaisille ja englantilaisille turisteille maihinnousun tapahtumista ja sodanaikaisesta Ranskasta.

Julien koko elämä tuntuu olevan täynnä taistelua. Hänen pitkä avioliittonsa on loppumaisillaan ja kaiken lisäksi kahdeksanvuotias tytär sairastuu syöpään. Julien taistelua, samoin kuin Emman taistelua syöpää vastaan, kuvataan kirjassa läheltä. Tehokeinona Ala-Harja käyttää hyvin lyhyttä ja toisteista lausetta, joka tiettyyn rajaan asti kuvaa hyvin ahdistuneen ihmisen kehää kiertäviä ajatuksia. Jossain vaiheessa toisto kuitenkin alkoi tuntua puuduttavalta.

Ehkä eniten kirjassa häiritsi se, että henkilöt oli vaikea mieltää ranskalaisiksi. Useaan otteeseen jouduin muistuttamaan itselleni, että kyseessä todella on ranskalainen perhe, ei suomalainen, joka vain asuu Ranskassa. Jotain suomalaista Ala-Harjan tyylissä täytyy siis olla.

Kirja nousi syksyllä suuriin otsikoihin, kun kirjailijan sukulaiset syyttivät kirjailijaa siitä, että tämä oli käyttänyt heidän lapsensa sairautta kirjan materiaalina. Kirjaa lukiessa tätä syytöstä on vaikea ymmärtää. Millään tavalla ei tule sellainen olo, että olisi tirkistelemässä jonkun ihmisen todellisuutta, vaan kirja vaikuttaa kaikin puolin fiktiiviseltä. Ja jostainhan kirjailijan on aiheensa otettava.

Ei kommentteja: