perjantai 5. huhtikuuta 2013

Grégoire Delacourt: Onnen koukkuja

Ranskalaiskirjailijan Onnen koukkuja –kirjaa on verrattu Muriel Barberyn Siilin eleganssiin ja jotain samaa henkeä näissä kirjoissa onkin. Onnen koukkujen päähenkilö on keski-ikäinen Jocelyne, joka elää tavallista elämäänsä Arrasin pikkukaupungissa. Hän on varsin tyytyväinen lanka- ja nappikauppaansa vaikka totta kai välillä haaveileekin paremmasta ja rikkaammasta elämästä.

Vaikka Jocelynen elämä vaikuttaakin olevan tavallistakin tavallisempi, on hänen tielleen silti osunut sattumia, joiden luulisi kohtaavan vain yhtä miljoonista. Erikoinen yhteensattuma on esimerkiksi se, että Jocelyne on aikoinaan avioitunut Jocelyn-nimisen miehen kanssa. Ei voi olla tavallista löytää puoliso, jonka nimi eroaa omasta nimestä vain yhden kirjaimen verran. Seuraava harvinainen tapaus Joycelinen elämää kohtaa, kun hän voittaa lotossa päävoiton. Lottovoitto osuu henkilölle, joka ei yleensä edes lottoa. Tällä kertaa hän oli tarttunut kuponkiin ystäviensä, hurmaavien kaksoissisarusten kehotuksesta.

Kirja kiertyy kysymyksen ympärille siitä, mitä onni on. Tekeekö raha ihmisen onnelliseksi? Onko jokainen ihminen luonteeltaan ahne? Mikä tekee ihmisen arjesta hyvän?

Ei kommentteja: