tiistai 7. toukokuuta 2013

Felicia Feldt: Näkymätön tytär


Näkymätön tytär – kasvatusguru Anna Wahlgrenin varjossa on aika hurja kirja. Olen itsekin lukenut Anna Wahlgrenin lapsikirjoja, ja pitänyt häntä järkevänä ihmisenä. Kunnes luin Näkymättömän tyttären. Voihan Viuhti ja Tiuhti! Tämä koko maailman rakastama ja ihailema superkasvattaja osoittautuukin äärimmäisen itsekkääksi, miehissä juoksevaksi alkoholistiksi.

Anna kiristää, lahjoo, huutaa, lyö ja uhkailee lapsiaan pahemmin kuin kukaan normaalivanhempi. Viimeisenä vetona uhkaillaan itsemurhalla. Ja Anna jättää pienet lapsensa yksin päiväkausiksi, kun viina vie. Ja lopulta jopa viettelee oman lapsensa aviomiehen. Eikä salli kritiikkiä, ei edes vihjauksia omasta epätäydellisyydestään.

Yhdeksän lasta monelta eri mieheltä, ei yhtään isää. Jatkuvaa muuttoa paikasta toiseen, välillä jopa maasta toiseen. Ja viina vie, epämääräistä sakkia pukkaa sisään ovista ja välillä kirjaimellisesti ikkunoistakin. Lapsilla ei kavereita, taas uusi avioero, taas uusi muutto. Felicia Feldt kirjoittaa hienosti vaikeasta asiasta. Ei ihme, että ainakin Anna Wahlgren pillastui kirjasta. Ja toki täytyy muistaa, että kyseessä on Feliacian näkemys, ja Annan näkökulma on aivan erilainen. Anna on syyttänyt avoimesti Feliciaa valehtelijaksi, mutta jostakin syystä lapsen näkökulmaa on helpompi uskoa. Felicia on kuitenkin ainoa, joka pystyy kertomaan torjutun, ulkopuolisen lapsen näkökulman kasvatusgurun omasta perheestä.

Ei kommentteja: