lauantai 4. lokakuuta 2014

Jari Tervo: Revontultentie

Revontultentie on jatkoa viime vuonna ilmestyneelle Esikoiselle, jossa Jari Tervo kertoi lämpimästi ja huumorilla lapsuudestaan. Revontultentiessä Jari on ehtinyt kasvaa 14-vuotiaaksi murrosikäiseksi, joka historianopettajan innostamana ryhtyy vallankumoukselliseksi. Perheen ja koulupäivien kuvaukset eivät enää anna mitään uutta, ja Tervon kirjoittamistyylikin alkaa kuulostaa liian tutulta ja maneeriselta. Lauseita lukiessaan kuulee Tervon puhuvan tunnistettavalla tavallaan.

Kirjan parasta antia ovat kuvaukset koko perheen pääsiäismatkasta Moskovaan sekä Jarin ja historianopettajan osallistumisesta Berliinin kansainväliselle nuorisofestivaalille. Ystävyysseuran järjestämä Moskovan matka tehdään vuonna 1973 junalla. Matkalaukut on pakattu täyteen sukkahousuja ja muuta siihen aikaan tarpeellista tavaraa. Matkalla Jarille ja matkanjohtajana toimivalle Huimalalle sattuu ja tapahtuu. Ajan kuvauksena matka on kiinnostavaa luettavaa. Berliiniin Jari lasketaan huoltajanaan historianopettaja, mutta matkalla Jari saa tulla toimeen pääasiassa yksin.

Muun tarinan lomaan Tervo on ujuttanut Erkki-sedän sotamuistelmia. Näiden merkitys jäi minulle irralliseksi ja loppujen lopuksi en niitä sitten lukenutkaan.

Ei kommentteja: