sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Sirpa Kähkönen: Graniittimies

Ihana, ihana kirja! Mutta samalla niin pohjattoman surullinen. Miten Sirpa Kähkönen sen taas tekeekään: vaikka kohtalokkaan lopputuloksen tietää jo lukemaan aloittaessaan, kirjaa ei silti malttaisi laskea käsistään.

Taas liikutaan Tuomen suvun miesten matkassa. 1920-luvulla Ilja vaimonsa Klaran kanssa lähtee Neuvostoliittoon rakentamaan parempaa maailmaa. Perässä tulee salaa pikkuveli Lavr. Ideologinen polte on kova, sitä eivät jokapäiväisen elämän kurjat realiteetitkaan helposti muserra. Ilja kohoaa poliittisessa hierarkiassa ylöspäin, Klara tekee hienoa työtä katulasten parissa. Suomalaiset pitävät yhtä, kunnes Stalinin vainot alkavat.

Kirjassa eletään vuoteen 1937 saakka. Siinä vaiheessa on suuri luuta jo lakaissut ja suuri osa kirjan henkilöistä leireillä, Siperiassa, vankilassa tai kuollut. Armeijassa palvellut Lavr sai jo aikaisemmin tarpeekseen ja palasi Suomeen. Ymmärtääkseni hänestä Sirpa Kähkönen on kirjoittanut Kuopio-sarjan kirjoissa.

Kirja on vaatinut valtavasti tutkimus- ja selvitystyötä. Tätä ei osoitella sormella, vaan faktat on hienosti upotettu kerrontaan. Mukana on tunnettujakin historian henkilöitä, kuten esimerkiksi kasvatustieteilijä Anton Makarenko, jonka meilläkin tunnettuihin kasvatusperiaatteisiin viitataan katulasten yhteydessä.


Kiitos taas, Sirpa Kähkönen!

Ei kommentteja: