sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Sirkka Laine: Lasihelmet ja muita väärennöksiä

Parikkalaissyntyinen Sirkka Laine on julkaissut 15 vuoden tauon jälkeen romaanin, jonka tapahtumat sijoittuvat taas Särkisalmen kylän maisemiin 1960-70-luvuille. Keskiössä on evakkoperhe, jonka isä on sotavammainen, äiti ompelija ja tarinan kertojana koulua käyvä tytär Saara. Kirjassa kuvataan pientä kylää, sen tapahtumia, ihmissuhteita ja pienen ihmisen elämää. Henkilöiden murretta puhuva dialogi on tuttua ja dialogin kirjoittamisen Sirkka Laine osaa.

Saaran serkku Irma on insestin uhri ja saa lapsen, jonka Saara ottaa hoidettavaksi. Irma pakenee Ruotsiin, mutta ei selviä tapahtuneesta. Vaikeat asiat Laine kertoo kärjistäen ja rempseästi. Kirjan henkilöiden tarinat ovat surullisia, mutta ihmiset eivät kohtaa eivätkä saa toisiltaan tukea. Perheen sisällä ei kuulla eikä ymmärretä toista. Isoin kysymys on se, miksei asioista puhuta suoraan ja miksei vääryyksiin puututa?

Sirkka Laine ujuttaa tekstiin katkelmia unista. Lauseet ovat hyvin koukeroisia ja kuvailevia. Aikatasoja on useita. Kirjan alussa olikin vaikeaa saada juonesta kiinni. Kirjan kieleen ja rakenteeseen olisi toivonut kustannustoimittajan aktiivisempaa panosta.

Ei kommentteja: