tiistai 18. marraskuuta 2014

Vilmos Kondor: Budapestin synnit

Unkarilainen rikoskirjailija – ei ihan tavallinen tuttavuus! Tammi on julkaissut jo 3 Vilmos Kondorin jännäriä. Budapest noir –sarjaan kuuluu kaikkiaan 5 kirjaa, jotka sijoittuvat 1930-40 -luvuille Budapestiin. Budapestin synnit on sarjan toinen. Kirjassa on kaksi päähenkilöä: rikostoimittaja Zsigmond Gordon ja eläkkeellä oleva poliisi Sandor Nemes.

Tapahtumat liittyvät kadonneeseen lääkelastiin, joka ujutetaan Budapestin huumemarkkinoille. Gordon alkaa tutkia huumausaineisiin liittyviä kuolemantapauksia ja Nemes värvätään mukaan tutkimuksiin toisaalla. Tapahtumat eivät sinällään ole kovin ihmeellisiä, mutta ajankuvauksena kirja on mielenkiintoinen: toinen maailmansota on alkamassa, Hitler on hyökännyt Puolaan, sieltä virtaa pakolaisia Unkarin rajan yli, Unkarissa nostaa päätään nuoliristiläisten oikeistopuolue jne. Lisäksi kirjassa törmätään tuon ajan uhkapeliluoliin Budapestissa ja Wienissä. Hellyttävää on Sandorin ja hänen vaimonsa perhe-elämän kuvaus: vaimo keittää ja paistaa ja passaa kaikin tavoin miestään.

Kirja on sujuvasti kirjoitettu ja suomennettu (Tähti Pullinen). Budapestin kaduilla, maisemissa ja maitobaareissa  on mukava liikkua päähenkilöiden mukana.

Ei kommentteja: