keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Heidi Jaatinen: Kaksi viatonta päivää


Heidi Jaatinen on kirjoittanut synkän tarinan suomalaisesta perheestä. Vai pitäisikö sanoa dokumentoinut, osa materiaalista nimittäin pohjautuu todellisten henkilöiden kokemuksiin.

Kirjassa kuvataan kolmen sukupolven naisten ja lasten elämää. Jokaisen päähenkilön, Armin, Sistinjan ja Hertan, elämä alkaa alun perinkin huonoissa merkeissä. Armi saa tiukan uskonnollisen kasvatuksen ja päätyy tekemään lapsia useiden eri miesten kanssa. Kovin tarkkaan Armin elämää ei kuvata - Sistinja ei oikein koskaan pääse perille siitä, millaista hänen äitinsä elämä oli. Sistinja kasvaa tätinsä perheessä ja ajautuu suhteeseen ja avioliittoon alkoholisoituvan ja humalassa väkivaltaisen Aken kanssa. Hertta kasvaa tässä perheessä tuntosarvet herkkänä, kuulostellen jatkuvasti, millainen päivä tai yö on tulossa, kun myös Sistinja juo ja käyttää lääkkeitä. Sistinja ei osaa rakastaa lastaan, saati pitää edes lapsen perustarpeista huolta.

Kirjan eri jaksoissa kertoja vaihtuu Sistinjasta Herttaan ja takaisin. Molempien elämä on aika epätoivoista pyristelyä päivästä toiseen. Apua he eivät saa oikein keneltäkään. Sosiaalitoimiston väki kuvataan aivan avuttomaksi ja epäpäteväksi. Lopuksi kuitenkin molemmille aukeaa mahdollisuus parempaan. Kiitos kirjailijalle realistisen toiveikkaasta loppuratkaisusta, muuten kirja olisi kyllä ollut mahdottoman synkkää luettavaa, ilman mitään toivoa paremmasta.

Kirjassa on 490 sivua. Vaikka luin mielenkiinnolla jokaisen sivun, tiivistämisen varaa olisi varmasti ollut. Varsinkin viimeinen lyhyt jakso, jossa siirryttiin ajassa taaksepäin Armin nuoruuteen, tuntui turhalta ja irralliselta. Kirja oli Finlandia-ehdokkaana tänä vuonna.

Ei kommentteja: