keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät

Jussi Valtosen kirja on pysäyttävä, mutta rankka lukukokemus. Kirjaa lukiessaan ei tiedä, lukeeko fiktiota vai tietokirjaa, niin paljon asiaa on ladattu fiktiivisen juonen lomaan. Neuropsykologi Valtonen vyöryttää esiin tietoja ympäristöaktivisteista, koe-eläimistä, tutkimuksen tekemisestä Suomessa ja Yhdysvalloissa, tieteellisestä julkaisemisesta, koulujen varainhankinnasta yrityksiltä kyseenalaisin keinoin jne. Ison osan kirjan juonta muodostaa uuden mobiililaitteen (iAm) lanseeraaminen, laite on suoraan yhteydessä käyttäjän aivoihin. Tiedot ovat kiinnostavia ja hätkähdyttäviä, mutta niiden paljous ja perusteellinen esittely tekee lukukokemuksesta myös raskaan.

Kirjan fiktiivinen juoni ei helpota asiaa, koko tarina on alusta lähtien niin surullinen ja toivoton. Valtonen rakentaa taitavasti juonesta trillerimäisen, asioita paljastetaan vähän kerrassaan eri henkilöiden näkökulmasta ja vihjaillaan tulevaan. Juoni liikkuu menneisyydessä ja nykyhetkessä, Suomessa ja Yhdysvalloissa. Päähenkilöinä ovat amerikkalainen neurotieteilijä ja tutkija Joe sekä suomalainen Alina, jotka tapaavat, rakastuvat ja yrittävät aloittaa perhe-elämää Suomessa. Syntyy Samuel ja aika pian Joe huomaa, ettei pysty tekemään Suomessa sellaisia töitä kuin haluaisi. Joe lähtee ja jättää Alinan ja Samuelin, eikä tapaa poikaansa enää, yrityksistä huolimatta.

Kirjan luettuaan ajattelee: Voi miksi, miksi ihmiset eivät rohkeasti tee asioita, joita haluavat? Miksi ihmiset eivät sano toisilleen mitä ajattelevat, toivovat, haluavat? Ja toisaalta emme kuule, mitä meille sanotaan. Moni asia menisi oikeassa elämässäkin toisin, jos olisimme rohkeampia ja avoimempia!

Kaikesta edellä sanotusta huolimatta ja siitä johtuen: Suosittelen tätä Finlandia-voittajaa lämpimästi ja aion nyt kyllä lukea Jussi Valtosen aikaisemmatkin kirjat.


Ei kommentteja: