keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Elias Koskimies: Ihmepoika

Omaelämäkerrallisessa romaanissa Elias Koskimies kertoo Pohjanmaalla asuvasta perheestä, jonka isä kuolee yllättäen. Perheessä on 4 poikaa, joille isä on ollut tärkeä. Perheen elämä ei isän kuoleman jälkeen oikein asetu raiteilleen, pojat haahuilevat itsekseen ja äiti ei saa elämästä eikä perheestään otetta.

Kirjan kertoja on perheen 14-vuotias poika, joka leikkii barbie-nukella ja jonka idoli on Madonna. Murrosikäisten touhuja ja kasvamisen kipuiluja kuvataan elävästi: Koskimies selvästi muistaa millaista se kaikki oli. Kertoja haaveilee sirkuksesta, muuttamisesta New Yorkiin - ylipäätään siitä, että pääsisi pois pienen kylän ahdistavasta ja kaikkien elämää seuraavasta ilmapiiristä. Hän saa jossain vaiheessa tarpeekseen ja tulee ulos kaapista kimallelippalakki päässä, tukka blondattuna ja mummon kaapista löytyneet tolppakengät jalassa.

Vaikka nuoruus ja kyläläisten kyräily ahdistaa, kirja ei ole synkkä. Päinvastoin, Koskimies kuvaa päähenkilön ja kaveriporukan toilailuja lämpimän ymmärtäväisesti ja pilke silmäkulmassa. Kirjassa kuvataan elävästi, sitä kuinka vaikeaa aikaa nuoruus ylipäätään on. Vaikeuskerrointa lisää joukosta erottuminen, oman identiteetin etsiminen, itselle tärkeiden asioiden peittäminen jopa omalta perheeltä ja lisäksi pienen kylän kaikkea tarkasti seuraava ja kirjaava yhteisö.

Lisämausteena kirjassa on repliikit kirjattu paikallisella murteella tyyliin: ”Siis ihan hullua mun aivo sulaa!”

Ei kommentteja: