keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Maikki Harjanne: Riesa

Maikki Harjanteen kirjan takakannessa teos kuvataan aikuisten saduksi. Kertomus alkaa Riesan syntymästä ja etenee sinne minne tuuli Riesaa milloinkin kuljettaa. Riesa leijuu tilanteesta toiseen, tarkkailee ympäristöään ummikkona, mutta onnistuu kuitenkin aina luovimaan tilanteen mukaan, oppii lukemaan, oppii ulvomaan ja olemaan ulvomatta, kohtaa uusia tunteita ja oppii jopa pärjäämään kiintymyksen tunteen kanssa.
Riesan rinnalla kulkee kana, luotettava ja hallittava ystävä, joka munii uskollisesti munan joka aamu. Lyhyempiä aikoja seurana ovat mm. Teurastaja, tiedenainen sekä hoivaavat Alma ja Usko, joiden ansiosta Riesan kiemuraiset jalat korjataan. Matka jatkuu Pääkaupunkiin, missä tyttö päätyy omatoimisten opintojen kautta kohtaamaan Jalin, joka huomaa Riesan piilevän viisauden ja rohkeuden. Tiet kuitenkin erkanevat, Riesan täytyy palata omaan kyläänsä. Tarinan kaari kulkee Riesan syntymästä uuteen alkuun. Pieneen kirjaan mahtuu kauniita ja karumpia vaiheita, omaan mieleeni jäi päällimmäisenä kauniin outo tunnelma.
Riesa on nomadi ja kameleontti, mutta silti oma itsensä. Ympärillä olevat ihmiset ja eläimet ovat kukin omanlaisiaan. Tarinan muut henkilöt ovat vaihtelevan epäluuloisia toisiaan ja asioita kohtaan, mutta Riesa suhtautuu kaikkeen avoimesti. Riesa ei ehkä voisikaan suhtautua vieraaseen kielteisesti, kun joka ikinen asia on hänelle ennestään tuntematon. Uuden edessä hän on aina utelias, eikä edes pelokas. Riesa itse on outo, ulkopuolinen, kummajainen. Välillä lukiessa miettiikin, mikä ja kuka tämä Riesa on, mutta ennen kuin vastausta löytyy, Riesa on jo uudessa tilanteessa ja muuttunut itsekin.
Satu panee pohtimaan sitä, miten suhtaudumme uusiin asioihin, tilanteisiin ja toisiin ihmisiin tai eläimiin. Riesa hallitsee näkemisen, mutta vasta opettelee sitä miten tulla nähdyksi.  Sadun maailmassa arkiset asiat ovat ihmeellisiä, vaikka samalla kuvaus on yksinkertaista ja tavallaan karuakin. Tunnelma ja tahti on sadulle sopivaa ja jotenkin perinteistä.
Maikki Harjanteen aikuisten satu on erilainen ja avartava pieni lukukokemus.

Ei kommentteja: