sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Anna-Leena Härkönen: Kaikki oikein

Virkistävää lukea taas pitkästä aikaa Anna-Leena Härkösen napakkaa ja suoraa tekstiä! Kirjassa on kyse lottovoitosta, joka osuu Eeville ja Karille, aivan tavalliselle pariskunnalle, jotka käyvät töissä ja joiden rahat ei oikein meinaa riittää. Lottovoitto sekoittaa pariskunnan elämän totaalisesti ja niinhän siinä tietysti aina käykin. Eevin ja Karin tarinaa seuratessa miettii väkisinkin, miten itse selviäisi täyspäisenä moisesta onnenpotkusta!

Eevin ja Karin reagointi voittoon tuntuu tutulta: Ensin mahtava riemu ja heti perään pulma siitä, mitä ihmettä rahojen kanssa tehdään? Miten rahat sijoitetaan, mitä niillä hankitaan, onko sinun rahat ja minun rahat jne. Kenelle uskaltaa kertoa ja kenelle ei, miten sukulaiset ja ystävät, saati vieraammat ihmiset reagoivat? Jatketaanko töissä – jos ei jatketa, mitä sitten tehdään?

Eevi ja Kari tekevät varmaan ne tavallisimmat asiat: auto ja asunto vaihtuvat, matkoilla käydään, työt lopetetaan, heräteostoksia tehdään. Anna-Leena Härkösellä on kirjaa kirjoittaessaan ollut käytettävissä tutkimus lottomiljonääreistä. Eniten kirjaa lukiessa kiinnostaa se, mitä Eeville ja Karille tapahtuu, miten he kestävät elämänmuutoksen, mitä heidän suhteelleen tapahtuu. Tästä Härkönen kuvaa muutosvaiheen pahimman kriisin ja jättää kirjan lopun mukavalla tavalla auki. Ehkä lottovoitto kärjistää Eevin ja Karin elämäntilannetta hyvällä tavalla niin, että heidän on pakko tehdä muutoksia, jotka muutoin olisivat jääneet vaikkapa mukavuudenhalusta tekemättä. Siinä mielessä kyse on oikeasti onnenpotkusta.

Ei kommentteja: