sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Kamila Shamsie: Jumala joka kivessä

Kamila Shamsie on pakistanilaissyntyinen, nykyään Lontoossa asuva kirjailija. Jumala joka kivessä on kolmas Shamsielta suomennettu romaani. Shamsien tavaramerkki on kuvata jotakin historiallista tapahtumaa keksittyjen romaanihenkilöiden kautta. Uusimmassa kirjassa kyseessä on vuonna 1930 tapahtunut verilöyly Peshawarissa, nykyisen Pakistanin luoteisosassa. Tuohon aikaan Gandhin oppi väkivallattomasta vastarinnasta oli levinnyt myös Pakistaniin. Pienestä alkanut tapahtumaketju aiheutti Peshawarissa usean sadan aseettoman pakistanilaismiehen surmaamisen ja hautaamisen tuntemattomaan paikkaan.

Kirjan päähenkilöitä on monta; brittiläinen naisarkeologi kuvaa tuon ajan asenteita yksinäiseen, työtä tekevään naiseen, jotka asenteet kärjistyvät vielä Peshawarin muslimiyhteiskunnassa. Vivian Spencer edustaa myös katoamassa olevaa siirtomaavaltaa. Vivian ystävystyy Najib-pojan kanssa, jolle opettaa asioita tämän kansan historiasta. Sattumalta Vivian tapaa myös Najibin veljen. Lopussa tarinaa kerrotaan myös kahden paikallisen naisen kautta. Tarinassa on paljon vastakkainasetteluja: naisen ja miehen asema, englannin ja pashtun kielet, naisen ja miehen välinen tai homosuhde, siirtomaavalta ja itsenäisyys, aseellinen ja aseeton vastarinta jne.

Tarina alkaa minusta kömpelösti aika kaukaa, 1. maailmansodan Ypresin taisteluista, mutta tiivistyy, kun päästään Peshawariin. Shamsie kuvaa henkilönsä elävästi, mutta on tarkasti perehtynyt myös tuon ajan ja alueen historiaan. Lopputulos on arvattavasti traaginen ja monimutkaisen juonen lankojen solmimista riittää. Lopussa on vielä vakuudeksi lainattu British Librarystä löytyvää dokumenttia tapahtumista ja kuolonuhreista.

Ei kommentteja: