maanantai 27. huhtikuuta 2015

Tomi Astikainen: Miten elää ilman rahaa


Miten elää ilman rahaa on nuoren miehen kertomus rahattomasta elämästä. Kirja on mielenkiintoinen kuvaus vaihtoehtoisesta elämäntavasta, jossa Tomi hyppää pois oravanpyörästä. Kirja antaa vinkkejä ruuan, vaatetuksen, terveydenhuollon ja yöpymisen hankkimiseen ilmaiseksi.

Parasta kirjassa on pieni maistiainen Tomin elämää ja matkoja neljän vuoden ajalta. Hän kohtaa paljon mielenkiintoisia ihmisiä, tutustuu maailmaan ja pohtii omaa maailmankatsomustaan. Ja selvästi ilman rahaa tulee toimeen, kunhan vain on rohkea, sosiaalinen, yritteliäs ja minnekään ei ole kiire. Pyytämällä saa, mutta koko ajan saa olla kerjuulla.

Eniten kirjassa arveluttaa koko rahattoman filosofian pohja. Tomi vakuuttelee miten hän ei vie keneltäkään mitään, mutta kuitenkin tuntee välillä huonoa omaatuntoa itsekin, kun kaverit maksavat kaljaillan. Ja vaikka kuinka dyykkaa ruokansa, matkustaa peukalokyydillä ja sohvasurffaa, joku maksaa siinäkin kaiken. Dyykkauksessa ruuan maksaa kauppias ja tietysti loppujen lopuksi maksavat asiakkaat hävikkinä. Peukalokyydin maksaa auton omistaja, sohvasurffauksen asunnon haltija. Sori Tomi, rahaton elämä kuulostaa kerjäläisen elämältä.

Ei kommentteja: