tiistai 18. elokuuta 2015

Grégoire Delacourt: Katseenvangitsijat


Katseenvangitsijat kertoo kahden poikkeuksellisen kauniin ihmisen kohtaamisesta. Jeanine on aivan kuin Scarlett Johanssonin kopio, Arthur taas komeampi versio Ryan Goslingista. Molemmat ovat jo saaneet siipeensä elämässä, ja lähestyvät toisiaan äärimmäisen varovasti.

Uskomattoman upea Jeanine ilmestyy eräänä päivänä yllättäen autonkorjaaja Arthurin oven taakse. Poika avaa oven smurffikalsareissaan ja mykistyy. Pystyvätkö nuoret tutustumaan toisiinsa näyttävien kuorten takana? Mitä näiden ihmisten elämässä on tapahtunut?

Delacourt luo todentuntuisesti kuvaa liian kauniista ihmisestä, jonka kauneus muuttuu painolastiksi ja onnettomuudeksi. Ympäristö sekoaa kauneuden edessä, ihminen unohtuu ulkokuoren taakse, ja hänestä tulee ylellisyysesine. Ihminen halutaan omistaa oman statuksen pönkittämisen vuoksi.

Kirjan tekee mielenkiintoiseksi sekin, että kirjassa valtaisan roolin saa kuvitteellinen Scarlett Johansson. Oikea Johansson veti kirjailijan oikeuteen elämänsä varastamisesta. Johansson syytti Delacourtia loukkaavasta ja seksistisestä kuvauksesta ja vaati 50 000 euron korvausta ja kirjan kääntämisen kieltämistä. Käännösten kielto ei mennyt läpi, mutta Johansson voitti 2500 euroa kivusta ja särystä. Delacourtin väitetään sanoneen, että jos hän olisi tiennyt Johanssonin pillastumisesta, hän olisi valinnut kirjaansa jonkun toisen naisen Jeaninen esikuvaksi.

Ei kommentteja: