perjantai 25. syyskuuta 2015

Ian McEwan: Lapsen oikeus


Uusimmassa kirjassaan Ian McEwan kuvaa lontoolaisen ylioikeuden tuomarin, Fiona Mayen, kautta brittiläistä oikeusistuinta: oikeustapauksia, toimintatapoja, etiikkaa, moraalia ja ihan arkipäivän työtaakkaa. Tuomarit joutuvat asettumaan jumalan asemaan ratkaistessaan tapauksia, joissa on välillä kyse elämästä ja kuolemasta. Kirjan keskiössä on Jehovan todistajiin kuuluvan nuoren, leukemiaa sairastavan Adamin tapaus. Fiona tuomaroi oikeudenkäynnissä, jossa päätetään saako Adamille antaa, vastoin hänen ja hänen vanhempiensa tahtoa, verensiirron, joka todennäköisesti pelastaisi hänen henkensä. Lisäksi käydään läpi Fionan päivittäiseen työhön kuuluvia muitakin juttuja.

Fiona elää lapsettomassa, rutiiniksi pelkistyneessä avioliitossa, josta aviomies, Fionan järkytykseksi, kaipaa irtiottoa. McEwan kuvaa hyvin lontoolaisten lakimiesten hyvätuloista ja hyväosaista sosieteeta juhlineen ja tapaamisineen. Hän kuvaa kuitenkin lämmöllä Fionan ja hänen miehensä suhdetta. Samoin Fionan ja Adamin tapaamisia ja sitä, miten kyseinen tapaus Fionaan vaikuttaa.

McEwan on erittäin älykäs kirjoittaja, jonka sujuvaa tekstiä on ilo lukea. Hän myös taustoittaa kirjansa hyvin, mikä käy ilmi kirjan lainopillisista jaksoista. Ne eivät tee kirjaa kuitenkaan raskaaksi lukea, vaan sitovat tapaukset todelliseen oikeuskäytäntöön. McEwan myös pohtii tuomareiden ja oikeuspäätösten etiikkaa ja seurauksia mukana olleille. Kirjan on oivallisesti suomentanut Juhani Lindholm.

Ei kommentteja: