torstai 10. joulukuuta 2015

Kaari Utrio: Seuraneiti


Vuonna 2013 ilmestynyt Seuraneiti kertoo mamselli Linda Melinin seikkailuista Helsingin seurapiireissä vuonna 1830. Linda on kuvankaunis ja köyhä papintytär Iidensalmelta, jonka kohtalo muuttuu Kajaanin kaupungissa. Linda kohtaa tukkukauppias Claes Carlesonin, joka ottaa tehtäväkseen saattaa kaukainen serkkunsa Helsingin humuun. Matkalla pelastetaan myrskystä ylhäinen Victor Waldau, ja alkaa kilpailu suloisen Lindan suosiosta.

Utriomaiseen tapaan kaunis Linda joutuu melkoiseen pyöritykseen Helsingissä, ja skandaaleitakin sattuu. Ei ihme, että naiset saavat välillä vapööreitä. Lopulta Lindankin on tehtävä omat ratkaisunsa.

Utrio kutoo tarinan taattuun laatuun, ja sivussa lukija saa paljon tietoa 1800-luvun Suomesta, historiasta ja yhteiskunnan rakenteista. Äärimmäisen tarkka arvojärjestys kanslereineen, todellisine salaneuvoksineen ja kollegisihteereineen selostetaan vielä kirjan lopussa. Nokkimisjärjestys oli todella tarkka ja pyhä vielä 200 vuotta sitten. Tykkäsin, ja varmasti uppoaa historiasta kiinnostuneelle.Ei kommentteja: