maanantai 21. joulukuuta 2015

Karin Alvtegen: Todennäköinen tarina

Karin Alvtegen on arvostettu, useita palkintoja saanut ruotsalainen jännityskirjailija. En muista lukeneeni hänen jännäreitään, mutta tämä Todennäköinen tarina kyllä imaisi mukaansa.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Norrlantiin, jossa Helena asuu lapsuutensa kesämaisemissa murrosikäisen tyttärensä kanssa. Hän yrittää selvitä avioerostaan ja saada samalla ex-miehensä kanssa perustamaansa hotellia pyöritettyä käytännössä yksin. Anders majoittuu sattumalta Helenan hotelliin ja tämä kuvio on luullakseni se todennäköinen tarina: Helena ja Anders kulkevat toisiaan kohti.

Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään pliisu, romanttinen tarina. Molemmilla päähenkilöillä on ollut vaikea lapsuus: Helena on joutunut pärjäämään alkoholistiäidin kanssa, Andersin äiti taas on sairastanut ja kuollut Andersin ollessa lapsi. Kirjailija kertoo heidän lapsuudestaaan ja siitä, miten he ovat selvinneet aikuisikään. Kun elämä on vakiintunut tuttuihin uomiin, ei ole ollut tarvetta miettiä enää omaa käyttäytymistään syvällisemmin. Kun Helenan avioliitto loppuu, hänen elämältään putoaa pohja ja hän huomaa toimineensa vanhojen, turvallisuushakuisten käyttäytymismallien mukaan varmistaakseen läheisten hyväksynnän. Anders taas on kyllästynyt liian helppoon elämäänsä ja antaa hetken mielijohteesta sattuman päättää, jatkuuko elämä vai ei.

Varmaankin jännityskirjailijataustan ansiosta Alvtegen vie tarinaa vetävästi ja kiinnostavasti eteenpäin. Henkilöihin, heidän taustoihinsa, tapaansa ajatella ja selviytyä elämässä tutustutaan syvällisesti. Henkilöiden sisäistä maailmaa kuvataan paljon myös keskustelujen ja muisteluiden kautta. Löysin kirjan etuliepeestä vielä tiedon, että Astrid Lindgren on Karin Alvtegenin isotäti.

Ei kommentteja: