maanantai 16. toukokuuta 2016

Bernard Cornwell: Azincourt

Nicholas Hook on parikymppinen metsänvartija 1400-luvun alun Englannissa. Kun hän lyö niljakasta pappismiestä, joutuu hän valitsemaan joko hirttotuomion tai maanpakolaisuuden. Nickin valinta on jälkimmäinen, ja niinpä hän päätyy jousimieheksi Englannin kuningas Henrik V:n armeijaan, joka käy sotaa Ranskaa vastaan. Tuolla sotaretkellä hän kohtaa Melisanden, ranskalaisen ylimyksen aviottoman tyttären, ja he rakastuvat. Tarinan loppuhuipennus tapahtuu Azincourtissa, Pohjois-Ranskassa, jossa uupunut ja nälkiintynyt englantilaisarmeija kohtaa lukumääräisesti ylivoimaiset ranskalaiset 25. lokakuuta 1415.


Bernard Cornwell on onnistunut luomaan yksityiskohtaisen kuvauksen 1400-luvun alun elämästä. Kuten historiallisen romaanin tyyliin kuuluu, tarina pohjautuu todellisiin tapahtumiin: Azincourtissa todella taisteltiin, ja englantilaisten joukoissa oli Nicholas Hook -niminen mies. Myös monet muut kirjan henkilöistä ovat todellisia.


Ajan tavat olivat raakoja, joten jos veriset taistelukuvaukset eivät lukemista häiritse, on Azincourt perin vauhdikas matka myöhäiskeskiajan Eurooppaan.

Ei kommentteja: