sunnuntai 22. toukokuuta 2016

John Williams: Stoner

William Stonerin vanhemmat lähettävät poikansa yliopistoon opiskelemaan maanviljelystä, jotta poika jatkaisi vanhempiensa tilan viljelemistä isänsä jälkeen. Oppimaton maalaispoika lähtee kouluun ja innostuu siellä yllättäen kirjallisuudesta. Hän hylkää maanviljelyksen, väittelee tohtoriksi ja tekee elämänuransa kirjallisuuden professorina. William rakastuu ja menee naimisiin, mutta avioliitto epäonnistuu. Erinäisten vastoinkäymisten takia myöskään Williamin ura ei ole kovin kummoinen, vaikka hän nauttiikin opettajantyöstään. Kirja alkaa Williamin aloittaessa yliopisto-opinnot, seurailee hänen elämänsä vaiheita ja päättyy Williamin kuolemaan.

Mikä kirjasta sitten tekee erityisen? John Williams kuvaa hienosti Stonerin kehittymistä ihmisenä. Alussa tulee Stonerin yllättävä oivallus siitä, että hänestä voisi tulla hyvä opettaja. Stonerin sisäistä maailmaa ajatuksineen ja reagointeineen kuvataan ja tuodaan koko ajan lukijan nähtäville. Hienosti kirjailija nostaa esille sen, miten merkityksellisiä joidenkin kohtaamiemme ihmisten kommentit voivat olla, esimerkkinä Stonerin opettajan vaikutus Stonerin uravalintaan. Toisaalta voimme myös valita väärin: Stonerin kohtaama nainen, josta tuli hänen vaimonsa, pilasi Stonerin perhe-elämän täysin. Onneksi Stoner sai kokea myös pikkuisen onnea elämänsä aikana, vaikka tarina aika surullinen onkin.

Stoner eli vuosina 1891-1956. Tuona aikana epäonnistuneesta avioliitosta ei niin vain lähdetty kävelemään. Varmasti myös yliopistomaailma oli hyvin konservatiivinen ja tapoihinsa kangistunut. Tänä päivänä Stonerin ratkaisut voisivat olla toisenlaiset. Vai olisiko Stonerin moraali sallinut muuta tänäkään päivänä?

Kirja ilmestyi jo vuonna 1965, mutta vasta uudet painokset 2000-luvulla ovat tuoneet kirjalle lukijoita. Eikä suotta, kirjaa voi lämpimästi suositella!

Ei kommentteja: