tiistai 10. toukokuuta 2016

Heikki Hilamaa ja Seppo Varjus: Kumouksen äänet

Yhdysvaltalaisessa yhteiskunnassa tapahtui voimakkaita muutoksia 1960-luvun alusta alkaneella 25 vuoden jaksolla. Toimittajakaksikon Heikki Hilamaa ja Seppo Varjus kirjoittama Kumouksen äänet kertoo näiden muutosten taustalla soineesta musiikista.

Pohjustuksena esitellään 1900-luvun alun työväenlauluja, joista ammensivat Woody Guthrie ja folklegenda Pete Seeger, joka esiintyi vielä Barack Obaman ensimmäisissä virkaanastujaisissa lähes 90-vuotiaana. Seegerin lisäksi Bob Dylan oli 1960-luvun folkbuumin suuria nimiä, mutta kirjassa tilaa saavat myös Phil Ochsin tapaiset nyt jo enimmäkseen unohdetut artistit.

Rotuerottelun vastaista liikettä tukeneista mustista tähdistä ensimmäinen menestynyt oli traagisesti kuollut Sam Cooke, ja myös jazzmuusikko John Coltranea pidettiin poliittisena esiintyjänä, vaikka hän sen itse kiistikin. Sama päti myös James Browniin, funkin suureen nimeen. 1960-luku päättyi Montereyn ja Woodstockin festivaaleihin, jotka viimeistään tekivät rockista suurten joukkojen musiikkia.

1970-luvun ääniä olivat mm. Merle Haggard ja Marvin Gaye. 1980-luvun lähestyessä Dolly Parton nosti esiin feministisiä ajatuksia, ja New Yorkin Bronxissa syntyi hip hop. Ronald Reaganin presidenttikauden suuri musiikkihahmo puolestaan oli Bruce Springsteen.

Kirja ei raflaavasta nimestään huolimatta ole poliittinen kirja, eikä kaikki sen esittelemä musiikki ole perusolemukseltaan poliittista. Itse asiassa valtaosaa sisällöstä ei aikoinaan tehty yhteiskunnallista vaikuttamista varten, vaan musiikki sattui osumaan tavalla tai toisella ajan hermoon. Disco syntyi homoklubeilla, ja siksi se nosti seksuaalivähemmistöjen asiaa julkisuuteen puolivahingossa.

Vaikka kirja on aiheen laajuuden vuoksi paikoin nimien ja kappaleiden luettelointia, olennaisiin ihmisiin ja ilmiöihin paneudutaan tarkemmin. Lukijalleen kirja antaa sekä tietoa erilaisten artistien ja musiikkityylien taustoista että läpileikkauksen aikakauden musiikista Yhdysvalloissa. Tältä pohjalta kuuntelee musiikkia uusin korvin.

Ei kommentteja: