torstai 15. syyskuuta 2016

Donna Tartt: Tikli

13-vuotias Theo menettää äitinsä museossa tapahtuvassa onnettomuudessa ja siinä yhteydessä Theo varastaa vahingossa mittaamattoman arvokkaan taideteoksen, pienen öljymaalauksen, joka kuvaa vangittua tikliä.

Tikli on järkälemäinen romaani, joka kertoo Theon elämästä äidin kuoleman jälkeen. Poika ja äiti ovat eläneet kahdestaan New Yorkissa ja äidin kuoltua kaikki Theon elämässä muuttuu epävarmaksi. Lopulta poika muuttaa asumaan isänsä luo Las Vegasiin, mutta tarina ei toki siihen pääty vaan jatkuu kymmeniä vuosia eteenpäin. Romaani kertoo nykypäivän Yhdysvalloista ja elämästä yleensä. Tarkempaa kuvausta juonenkulusta en viitsi kertoa, jottei lukukokemuksenne häiriinny. Toisaalta juonen tarkka kuvaaminen ei mielestäni ole myöskään tarpeellista; Tikli on ja ei ole juoniromaani.

Donna Tarttin uusin romaani on suomennoksena melkein 900 sivun pituinen. Eikä pituus haittaa yhtään! Tarina vetää ja sisältöä riittää. Tiklin henkilöhahmot olivat myös mieleeni, mikä usein tarkoittaa minun tapauksessani samaistumista, mutta tällä kertaa enemmänkin ihastumista: pidin kaikista Theon ystävistä heidän heikkouksistaan huolimatta ja ennen kaikkea pidin Theosta.

Ei kommentteja: