maanantai 5. syyskuuta 2016

Harri ja Ilkka Virolainen: Mielen voima


Mielen voima – mielen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin on hieman ristiriitaisia ajatuksia herättävä kirja. Aika suuri osa kirjan ajatuksista on ihan hyviä ja järkeviä, Virolaiset antavat vinkkejä hyvinvoinnin ja elämän laadun kohentamiseen. Jonkin verran mukaan on tullut myös huuhaalta kuulostavaa juttua, aika vähällä kritiikillä kirja on kirjoitettu.

Kaikkein pahinta kirjassa kuitenkin on viimeistelemättömyys. Kirja on pullollaan suomen kielioppivirheitä, välillä aivan ähkyyn saakka. Voi opetelkaa hyvät Virolaisen veljekset possessiivisuffiksi tai antakaa jonkun ammattilaisen tarkistaa tekstinne!

Myöskään asiasisältö ei aina ole ihan kohdillaan. Ehkä Virolaiset ovat kääntäneet tekstejä suoraan englannin kielestä, eivätkä oikein tunne termistöä suomeksi, tai sitten on vain ollut liian kiire. Esimerkkinä vaikkapa ”teleomeeri”: suomen kielessä puhutaan DNA:n telomeereistä, mutta Virolaiset käyttävät järjestelmällisesti teleomeeri-sanaa. Tällaiset lapsukset syövät tekstin uskottavuutta.

Jos nämä puutteet olisi maltettu korjata, olisi lukuelämys ihan toisenlainen. Nyt meni lapsi vähän pesuveden mukana huonoa ja huolimatonta kieltä kiroillessa.

Ei kommentteja: