perjantai 3. maaliskuuta 2017

Maja Lunde: Mehiläisten historia

Mehiläisten historia tapahtuu kolmella eri aikatasolla: Kertojaääni Tao elää Kiinassa vuonna 2098, George Ohiossa 2007 ja William Englannissa 1852. William oli lupaava nuori tutkijanalku, kunnes meni naimisiin ja hänestä tuli suurperheen isä. Hänen aikansa menee perheen elättämiseen ja haaveet tutkijanurasta saivat jäädä. Jossakin vaiheessa hän kuitenkin kiinnostuu mehiläisten pesimisen tutkimisesta ja kehittää tyttärensä kanssa uudenlaisen pesärakenteen.

2000-luvulla George saa elantonsa mehiläispesistä ja kiertää pölyttämässä viljelyksiä. Georgen elinkeinolle tuhoisat mehiläiskadot osuvat tuohon ajanjaksoon. Taon eläessä Kiinassa koko maailmassa ei enää ole mehiläisiä. Taon kuvaamassa yhteiskunnassa ruokaa ei enää ole saatavilla, kun mehiläiset eivät ole pölyttämässä kasveja. Tao työkavereineen kulkee pölyttämässä kasveja käsityönä.

Kirjailija Maja Lunde kuvaa kiinnostavasti ja pelottavastikin tilannetta, joka syntyy, jos mehiläiset jostakin syystä häviävät. Selvää syytä mehiläiskadolle kirjassa ei kerrota ja onko sellaista löydettykään. Kertojaäänien vaihtelu vaihtaa jännittävästi näkökulmaa eri aikakaudelta ja maanosasta toiseen. Jokaiselle päähenkilölle on luotu uskottava oma elämä ja elinympäristö perheineen ja aikakaudelle tyypillisine ilmiöineen.

Maja Lunden kirja valittiin Norjassa vuoden parhaaksi kaunokirjalliseksi teokseksi 2015. Toivottavasti lukijat Suomessakin löytävät tämän sujuvasti ja oivaltavasti kirjoitetun kirjan. Minut se ainakin herätti miettimään pienten pörräävien mehiläisten merkitystä.

Ei kommentteja: