perjantai 19. marraskuuta 2021

Kristin Hannah: Alaskan taivaan alla

Kristin Hannah on yhdysvaltalainen, noin 20 teosta kirjoittanut bestseller-kirjailija. Kirjoista on suomennettu puolisen tusinaa ja ne ovat suosittuja myös Suomessa.

Tänä vuonna ilmestynyt Alaskan taivaan alla kertoo kaupunkilaisperheestä, joka muuttaa Alaskaan 1970-luvulla. Perheen isä on Vietnamin sodan veteraani ja kantaa sodan traumoja mukanaan. Traumoista osansa saavat vaimo Cora ja tytär Leni. Isä vie perheensä pohjoiseen ilman rahaa ja ilman minkäänlaisia, alkeellisissa oloissa välttämättömiä varusteita. 

Kirjailija kuvaa todentuntuisesti Alaskan vuodenkiertoa ja ankaraa talvea. Suomalaisesta pimeä vuodenaika ja pitkä valoisa kesä kuulostavat kovin tutuilta. Sen sijaan elintarvikkeilla, riistalla, juurikkailla yms. varustautuminen pitkään talveen kuulostaa aika kaukaiselta Suomessa. 

Perhe asuu todella alkeellisissa oloissa puuhökkelissä ilman sähköä, vesi kulkee kannettuna. Koko perhe raataa aamusta iltaan tullakseen jotenkin toimeen. Perheenisän jatkuvasti pahenevat mielenterveysongelmat tekevät olosuhteista sietämättömät.

Tarinaan kuuluu tietysti myös traaginen rakkaustarina, joka voittaa kaiken, tosin mukana ovat nyt alaskalaiset mausteet. Huumoria mukaan tuo esim. Iso-Marge, paikallinen mahtinainen, joka on hyvä suustaan, oikeudenmukainen ja aina valmis auttamaan.

Kuten näissä tarinoissa yleensä, paha saa palkkansa ja rakastavaiset toisensa, vaikka siihen aika monta mutkaa ja vuotta vaaditaankin.

Ei kommentteja: