sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki

Alkuun on vaikea hahmottaa, mihin aikaan ja paikkaan Emmi Itärannan uusi kirja sijoittuu. Vähän samaan tapaan kuin Teemestarin kirjassa, kirjan suljettua yhteisöä hallitaan autoritäärisesti, pelolla. Edellisessä kirjassa oli pulaa vedestä, uudessa kirjassa ihmisten ei ole sallittua nähdä unia. Unien näkemistä pidetään vaarallisena sairautena ja tautiin sairastuneet suljetaan yhteisön ulkopuolelle, rangaistussiirtolaan.

Kirjan päähenkilö on nuori nainen, Eliana, joka näkee unia ja yrittää salata sen muilta. Kirjan tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun pahoinpidelty tyttö, Valeria, löytyy. Valeria ei pysty puhumaan, hän ei myöskään osaa lukea eikä kirjoittaa. Kuvatussa yhteisössä myös kirjat ovat kiellettyjä. Eliana alkaa selvittää Valerian perheen asioita ja alkaa samalla myös kapinoimaan valtaapitäviä vastaan.

Kirjan jännittävä juoni imaisee mukaansa. Emmi Itärannan luomaan kiinnostavaan ja mielikuvitukselliseen maailmaan uppoutuu. Itärannan tarkkaa ja kuvailevaa kieltä on miellyttävää lukea. Olisi mielenkiintoista lukea sama myös englanniksi, Itäranta kun kirjoittaa itse kirjansa molemmilla kielillä.

Ei kommentteja: