perjantai 21. joulukuuta 2012

Blaine Harden: Leiri 14 – pako Pohjois-Koreasta


Leiri 14 kertoo Pohjois-Korean vankileirillä syntyneen Shinin tarinan. Keskitysleirien aika ei todellakaan ole ohi tässä maailmassa, ja pikkuhitlereitä riittää. Shin Dong-hyuk ei tiedä ulkomaailmasta mitään äärimmäisen tehokkaan eristämisen ja ”uudelleenkasvatuksen” ansiosta. Lapsetkin pakotetaan epäinhimillisen kovaan työhön surkealla ruoalla. Väkivallan, ilmiantamisen ja jatkuvan varuillaan olon avulla säilyy hengissä, mutta hellyys tai ystävällisyys on vankileirin lapsille tuntematon käsite. Opettajat ja vartijat ovat yli-ihmisiä, joilla on valta hakata tai tappaakin lapsi, jos tämä ei jostakin syystä miellytä.

Ja sama jatkuu aikuistenkin vankien kohdalla. Vankileirin säännöt ovat aika kuvaavat: ”Sääntö numero 4: vartijoita on ehdottomasti toteltava. Joka ei osoita noudattavansa vartijoiden ohjeita täydellisesti, ammutaan heti.” Ja vartijahan saattaa käskeä vankia tekemään ihan mitä tahansa. ”Sääntö numero 9: Vankien on aidosti kaduttava erheitään. Joka ei myönnä syntejään vaan kieltää ne tai on niistä eri mieltä, ammutaan heti.” Säännöt tuntuisivat länsimaalaisesta lähinnä mauttomalta pilalta jolleivat olisi totta.

Shin on kuitenkin sitkeä, ja pysyy hengissä kidutuksesta ja nälänhädästä huolimatta, ja onnistuu lopulta jopa pakenemaan. Ulkomaailma ei kuitenkaan ole helppo ihmiselle, jonka on vaikea keskittyä, vaikea luottaa kehenkään, ja joka ei ymmärrä suurta osaa yhteiskunnan toiminnasta. Leiri 14 kannattaa lukea, ihan jo saadakseen jonkinlaisen kuvan Pohjois-Koreassa tapahtuvista kauheuksista. Maailma ei saa sulkea silmiään tälläkin hetkellä vankileireillä kärsiviltä kymmeniltä tuhansilta ihmisiltä.

Ei kommentteja: