maanantai 10. joulukuuta 2012

Taina Latvala: Välimatka

Lapualaislähtöinen Taina Latvala on kirjoittanut mainion eteläpohjalaisromaanin. Alun sitaatti Orvokki Aution Viistotaipaleeseen kertoo hyvin, minkälaiseen kirjallisuuteen tämä kirja rinnastuu.

Kirjan päähenkilöinä ovat 60 vuotta täyttävä äiti ja tämän tytär, jotka lähtevät yhdessä äidin syntymäpäivämatkalle Teneriffalle. Äiti puhuu leveää Etelä-Pohjanmaan murretta; tytär sen sijaan on yleiskielistänyt puheenparttaan muutettuaan kotikylästään Synkkylästä naapurikaupunkiin Seinäjoelle töihin. Latvala kirjoittaa repliikit todella hyvin; sitä mukaa kun puheenaiheet lähestyvät lapsuutta ja suvun vanhoja asioita, hiipivät murreilmaisut tyttärenkin puheeseen.

Kirjan äiti ja tytär eivät ole kovinkaan läheisiä keskenään, heidän välissään on aina tietty välimatka. Etäisyyttä ja välimatkaa kotiin saadaan Teneriffan-matkalla. Matkan aikana, samassa hotellihuoneessa asuttaessa, tullaan väistämättä lähemmäs toinen toistaan. Pikku hiljaa äidin ja tyttären matkalla kaivetaan esiin monia menneisyyden luurankoja: minne perheen isä on kadonnut vuosia sitten ja mikä on äidin siskoon Tuulikkiin liittyvä vaiettu salaisuus?

Vaikka kirjassa pengotaan monenlaisia synkkiäkin asioita, on se silti valoisa ja toveikas.

Ei kommentteja: