tiistai 11. joulukuuta 2012

Julie Orringer: Näkymätön silta


Yhdysvaltalainen Julie Orringer on kirjoittanut todellisen tiiliskiviromaanin unkarinjuutalaisesta Levin perheestä. Päähenkilöinä ovat perheen kolme poikaa: Andras, Tibor ja Mátyás. Etenkin Andraksen kautta välittyy hienosti juutalaisten historiaa toisen maailmansodan ajalta. Tästä kaikesta on välttämätöntä tietää, niin karmeaa luettavaa kuin kirja paikoitellen onkin. Näkymätön silta kertoo erään sukupolven tarinan sodan runtelemassa Euroopassa.

Nuori Andras pääsee unelmiensa Pariisiin opiskelemaan arkkitehtuuria, palelemaan, ystävystymään ja oppimaan uutta kunnes lähestyvä sota ja tiukkenevat juutalaislait sotkevat suunnitelmat. Andras on kuitenkin jo ehtinyt tavata itseään lähes kymmenen vuotta vanhemman Klaran ja rakastua tulisesti. Kohtalo vie Andraksen uskomattomiin kärsimyksiin, mutta myös onnen hetkiä onneksi löytyy.

Kirja on hienosti kerrottu ja ehdottomasti lukemisen arvoinen. Kirjan loppupuolella oma lukemiseni tökkäsi hiukan epäuskottavuuteen ja mietin, että ehkä hiukan vähemmän siirappia olisi tuottanut paremman lukukokemuksen. Loppusanoissa kirjailija kuitenkin antaa ymmärtää, että tarina perustuu hänen oman sukunsa kohtaloihin. Todellisuus on siis kuitenkin tässäkin tapauksessa tarua ihmeellisempää?

Ei kommentteja: