tiistai 4. joulukuuta 2012

P. D. James: Syystanssiaiset

P. D. James, brittiläisen dekkarikirjallisuuden grand old lady, on kirjoittanut hienon kunnianosoituksen Jane Austenin Ylpeydelle ja ennakkoluulolle. Syystanssiaiset on eräänlainen jatko-osa Ylpeydelle ja ennakkoluulolle. Ylpeyden ja ennakkoluulon tapahtumista on kulunut muutama vuosi ja Elizabeth ja Mr. Darcy elävät onnellista elämää Pemberleyssä kahden poikansa kanssa.

Kirjan alussa Pemberlyssä käy kova huiske, kun valmistaudutaan vuotuisiin syystanssiaisiin. Leipomukset ja koristelut alkavat olla viimeistä vaille valmiit, kun iloisen juhlavalmistelun keskeyttävät hurjaa vauhtia pihaan rymistävät vaunut. Elizabethin sisko Lydia saapuu paikalle aivan hysteerisenä huutaen, että hänen miehensä on tapettu. Talon herrasmiehet lähtevät synkkään metsään selvittämään, mitä oikein on tapahtunut.

Tästä alkaa kirjan jännärijuoni. Täytyy kyllä sanoa, että huomattavasti jännitysaspektia enemmän kirjassa kiinnosti Jane Austen. Oli hauska lukea kirjaa, jonka henkilöt ovat näin tuttuja! Vanhat ristiriidat ja ongelmat nousevat merkittävään osaan murhatutkimusten selvittelyssä.

Jännityskirjana kirja on aika vaisu, tosin se antaa mielenkiintoisen mahdollisuuden kurkistaa 1800-luvun alun brittiläiseen oikeuskäytäntöön. Ylpeyden ja ennakkoluulon jatko-osana kirja sen sijaan on mainio. Hyvin Lady James oli tavoittanut parinsadan vuoden takaisen tyylin ja tunnelman. Sellaiselle, joka ei Jane Austenin tuotantoa tunne, kirja näyttäytyy varmasti aivan toisenlaisena. Olisikin mielenkiintoista kuulla, miten Ylpeyttä ja ennakkoluuloa lukematon henkilö kirjan kokee.

Ei kommentteja: