Helenin vierashuoneeseen tulee kolmeksi viikoksi syöpää sairastava ystävä Nicola. Yllättävän heikossa kunnossa oleva Nicola tulee ystävänsä vieraaksi hoitojaksonsa ajaksi. Edessä on tunteiden vuoristorataa sekä huolta ja pelkoa siitä, miten kumpikin selviää hikisistä ja kivuliaista öistä ja päivien hoitokoettelemuksista.
Helen hoitaa mielellään ystäväänsä, mutta turhautuu nähdessään vaihtoehtohoitojen aiheuttamat kivut. Vaikka Nicolan fyysinen hoitaminen on Helenille ajoittain raskasta, kaikkein raskaimpana hän kokee sen, kun ystävä ei suostu hyväksymään tosiasioita, joista olennaisimpana edessä olevaa kuolemaa. Miten olla aidosti läsnä ja auttaa, mutta samalla kunnioittaa toisen itsemääräämisoikeutta?
Elämän tässä vaiheessa kuusikymppinen Nicola punnitsee kriittisesti omia valintojaan ja sitä mitä on saanut aikaan, läheiset ja ystävät ovat ympärillä kertomassa oman näkemyksensä asiaan. Helenin ja Nicolan ystävyydessä minua jäi ihmetyttämään se, miten toisaalta he tuntuvat olevan toisilleen erittäin tärkeitä ja läheisiä, luotettuja, mutta samalla heidän välillään on jonkinlainen kuilu.
Kirjassa ei tapahdu paljon ja vähät tapahtumat pyörivät Helenin sairauden hoidon ympärillä. Sisältö on kuitenkin runsas, vaikka käsittelee rajattua teemaa. Vierashuone on kaunistelematon kuvaus vakavan sairauden kohtaamisesta ja ystävyydestä. Romaani on täynnä lämpöä, ystävyyttä ja ymmärrystä, mutta myös ahdistusta, pelkoa ja raivoakin.
Helen Garner on australialainen kirjailija, käsikirjoittaja ja toimittaja, jonka seitsemäs romaani, ensimmäinen suomennettu teos, Vierashuone on saanut Australiassa useita kirjallisuuspalkintoja.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti