maanantai 6. heinäkuuta 2015

Riikka Pulkkinen: Vieras

Vieras kertoo vierauden tarinaa: viestiä sellaisten ihmisten elämästä, jotka eivät jostain syystä sulaudu joukkoon. Päähenkilö Marian sukujuurissa on mustaa verta, häntä haukuttiin lapsena mulatiksi. Aikuisenakin jotain on tapahtunut Marian maailmassa, jotain joka ajaa hänet uupuneena pakosalle.

Pastorina työskentelevä Maria pakahtuu arkeensa ja lentää hetken mielijohteesta New Yorkiin. Taakse jää aviomies, jolle ei turhia selitellä. New Yorkissa Maria vuokraa huoneen ja eksyy vuokraemäntänsä tanssitunneille. Tanssin kautta avautuu näkymiä sekä Marian että tanssinopettaja Melanien maailmaan. Marialle tanssi on tuttua ja lapsuuden balettitunneilta, mutta nyt tärkeintä ei olekaan täydellinen asento, vaan tanssin tunne. Ja jotakin kerrottavaa molemmilla naisilla on.

Takaumat Marian anorektiseen ja uskonkiihkoiseen nuoruuteen ovat myös mielenkiintoista luettavaa. Pulkkinen kuvaa anorektista ajattelua oivallisesti, lukijallekin välittyy ymmärrystä, kuinka oma ruumiinkuva ja suhde ruokaan voikaan vääristyä. Kaunista kieltä, ja tarina imaisee mukaansa.
Ei kommentteja: