sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Peter Höeg: Susanin vaikutus


Tanskalaisen Peter Höegin uusin kirja on kuin James Bond –elokuvan käsikirjoitus: Susan miehensä ja kahden teini-ikäisen lapsensa kanssa sotkeutuu salaperäisen tulevaisuuskomission asioiden selvittelyyn ja on päästä hengestään. Juonenkäänteitä riittää ja ruumiita tulee. Juoni on niin monimutkainen ja henkilöitä niin paljon, että perässä ei meinaa pysyä. Juonesta ei kauheasti viitsi paljastaakaan, ettei lukuelämys mene pilalle. Mukana on riittämiin pahiksia ja hyviä tyyppejä vain harvassa.

Susan on huippufyysikko ja hänen miehensä Laban säveltäjä. Molemmilla on voimakkaana mystinen ominaisuus, jonka avulla he saavat valtaansa yksittäiset ihmiset tai kokonaisen seurueen. Olisiko se sitten karismaa? Tulevaisuuskomission tehtävänä on ollut ennustaa tulevaa. Komission työ on liittynyt paljolti ympäristön- ja ilmastonmuutoksen seurausten ennustamiseen ja muutoksiin varautumiseen. Kuka pelastuu, jos ydinpommi laukeaa? Ja ketkä taas pelastetaan ja minne? Kirjan mukaan pohjoiselle pallonpuoliskolle ydinpommin seurauksena tulisi jääkausi, jonnekin pois täältä olisi siis päästävä.

Peter Höeg kirjoittaa vetävästi ja koukuttavasti. Juoni on sinänsä looginen ja loppu uskottava – kaikista monimutkaisista käänteistään huolimatta. Kirjaa voisi verrata Peter Höegin ensimmäiseen suomennettuun romaaniin Lumen taju (1993), josta kyllä pidin vielä enemmän. Luettuani sen viime talvena uudelleen, huomasin sen kestäneen aikaakin oikein hyvin. Suosittelen siis molempia!

Ei kommentteja: