maanantai 20. kesäkuuta 2016

Aspen Matis: Girl in the Woods – a memoir


Aspen Matis kertoo muistelmissaan (kyseessä parikymppisen nuoren naisen muistelmat) hurjasta vaelluksestaan Meksikon rajalta Kanadaan. Matkaa kertyy melkein 4300 kilometriä, joten ihan pienestä ponnistuksesta ei ole kyse. Aikaakin kuluu puolisen vuotta, ja matkan varrella Aspen kohtaa monenlaista seikkailua ja hengenvaaraa.

Aspen on alkuperäiseltä nimeltään Deborah Parker, ujo rillipää, joka ei uskalla nousta edes äitiään vastaan. Äiti huolehtii kaikesta ja on pukenut tytön aikuiseksi saakka aina alusvaatteista lähtien, koska ei usko tytön selviävän yksin mistään. Aspen kuitenkin lähtee yksin opiskelemaan lukion jälkeen, ja joutuu jo toisena yönään collegessa raiskatuksi.

Näin käynnistyy hurja vaellus, Aspen lähtee etsimään itseään ja omaa voimaansa, uskallusta panna maailmalle kampoihin ja oppia sanomaan ei. Ja melkoinen seikkailu siitä kehkeytyykin. Välillä kirja on täynnä valtavaa teiniegoa ja hurjaa tarvetta oman nerouden todisteluun, mutta toimii hyvänä nuoruuden muistelona varttuneemmallekin lukijalle.

Jos pidit Cheryl Strayedin Villistä vaelluksesta, tässäpä seuraava lukukohde. Kirjaa ei ole tosin ainakaan vielä suomennettu.

Ei kommentteja: