Nora Webster on irlantilainen nainen, joka on ensisijaisesti Mauricen vaimo ja neljän lapsensa äiti. Kun Maurice kuolee, Noran täytyy pärjätä. Hän menee töihin ja löytää itsestään uusia puolia, jotka hämmästyttävät hänet tuntevia, mutta myös häntä itseään. Toíbín kuvaa hyvin Noran sisäistä maailmaa, sitä miten Nora joutuu muuttumaan ja miten vaikeaa se on.
Irlantilainen katolinen pikkukaupunki, jossa kaikki tuntevat toisensa, voi olla tosi rasittava paikka elää. Nora ei voi käydä edes kampaajalla tai kulkea punainen ulsteri päällä joutumatta huomion kohteeksi. Toisaalta sukulaisista ja naapureista on myös apua. He auttavat lasten kanssa ja vetävät Noraa uusien harrastusten pariin. Aika hauskaa on lukea gramofonikerhosta ja paikallisista tietokilpailuista. Tai Noran maalausurakasta.
Myös uskonto on eri tavalla merkityksellinen kuin meillä: messussa käydään joka viikonloppu, nunnaluostarin sisaret rientävät apuun yllättävissä tilanteissa, lapset käyvät pappien vetämää koulua. Uskonto vaikuttaa tapaan toimia eri tilanteissa ja se, oletko katolinen vai protestantti.
Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1960-luvun lopulle, jolloin Derryssä ja Dublinissakin mellakoitiin. Noran tytär Aine osallistuu mielenosoituksiin ja tämä huolestuttaa Noraa. Kirja onkin mielenkiintoinen ajankuvaus Irlannista, sen ajan politiikkaan, naisen asemaan, työelämän muutoksiin, luokkayhteiskuntaan ja lastenkasvatukseen liittyviä pohdintoja. Nora löytää oman tapansa elää ja olla, mutta helppoa se ei ole. Kirja on julkaistu Keltaisessa kirjastossa, joka ei taaskaan petä!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti