maanantai 27. kesäkuuta 2016

Kaarina Davis: Irti oravanpyörästä

Irti oravanpyörästä on tositarina yhden naisen harppauksesta kohti omannäköistä elämää. Kaarina Davis työskenteli sairaanhoitajana ja omistautui vuosien ajan hoitotyölle. Hän omisti kaiken, mitä kuului omistaa: kalliin auton, suloisen kodin ja komean miehen. Mitä tunnollisemmin Davis suoritti elämäänsä, sitä riittämättömämpi ja masentuneempi olo hänellä oli. Aiemmin uusi auto, korut, meikit ja matkailu lohduttivat, mutta lopulta lähinnä ahdistivat. Tarvitseeko ihmisen kuluttaa niin paljon rahaa ja luonnonvaroja ollakseen onnellinen? Voisiko pärjätä vähemmälläkin? Näitä pohtiessa alkoi hahmottua suunnitelma elämänmuutoksesta.

Vaihtaessaan kerrostaloyksiönsä omakotitaloon hän sai alkumakua siitä, millaista on asua kaupungin ja palveluiden ulkopuolella. Hytistessään kylmässä suihkussa käytettyään kaiken lämpimän veden Davis oppi, ettei pitkä kuuma suihku ole itsestäänselvyys ja että sähkölasku voi karmia selkäpiitä, jos säätää lämpöpatterit tammikuussa täysille. Havahtuminen oman elämäntyylin mahdottomuuteen vei hänet lopulta vanhaan mökkiin sukutilalle, keskelle ei mitään. Paikkaan, jossa kiire, melu, pakokaasut ja vaatimukset tuntuvat kaukaisilta.

Kirjaa lukiessa iski välttämätön oman elämäntyylin tarkastelu. Ja hyvällä tavalla kateus – miten rohkea nainen tuo Davis! Hän haluaa herätellä ihmisiä ajattelemaan kirjallaan ja sen hän tekee. Ketä varten töissä käydään? Riittääkö työstä maksettu palkka kattamaan edes työn aiheuttamia kuluja? Kuinka paljon itseään voi mitata työn kautta tai pitäisikö mitata lopulta ollenkaan? Voiko ihminen ajatella ensisijaisesti itseään ja tehdä itsensä onnelliseksi, vaikka se vaatisi vaikeita ratkaisuja? Davisin sanoin: elämä on lyhyt, eikä se ala vasta eläkkeellä.

Ei kommentteja: