keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Juha Itkonen: Palatkaa perhoset

Juha Itkonen on kertonut, että ryhtyi miettimään jatkoa kirjalleen Anna minun rakastaa enemmän nähtyään Linklaterin Before-elokuvatrilogian. Trilogiassa seurataan saman pariskunnan elämää samojen näyttelijöiden esittämänä. Sama idea toistuu Juha Itkosen Palatkaa perhoset -kirjassa, jonka päähenkilöinä ovat Summer Maple eli Suvi Vaahtera ja Antti Salokoski 20 vuotta edellisen kirjan tapahtumien jälkeen. Kolmantena päähenkilönä on Suvin äiti, joka mahdollistaa Suvin keikkakiertueet hoitamalla hänen tytärtään Rosaa.

Hauska idea, mutta Itkonen pilaa sen kirjoittamalla mahdotonta ruikutusta koko kirjan ajan. Antti on tyytymätön elämäänsä, palaa jatkuvasti nuoruusvuosiin ja kadehtii Suvin menestystä. Hän ei osaa elää perheenisänä avioliitossaan Elisan kanssa. Suvin äiti on tyytymätön elämäänsä Suvin perheessä lastenhoitajana. Suvin elämää määrittää levymyynti, keikkakiertueiden raskaus, jatkuva menestymisen tarve, julkisuus hermoromahduksineen jne. Sinänsä varmaankin uskottava kuvaus poptähden elämästä ja siitä, miten vaikeaa siihen on yhdistää perhettä.

Itkonen vyöryttää yhtyeitä, kappaleiden nimiä ja sanoituksia, äänitystekniikkaa ja niihin liittyviä laitteita lukijan eteen sivukaupalla. Vähempikin olisi riittänyt! Varmaankin jollekin saman aikakauden musafriikille mielenkiintoista luettavaa, mutta tavallista lukijaa kyllästyttää nämä luettelot. Itkonen kirjoittaa taitavasti, mutta kirjoittamisen sävy on koko ajan negatiivinen. Onko Itkosen käsitys nelikymppisten elämästä näin masentava? Sitä vanhempien ihmisten elämä on varmaankin sitten jo täysin mahdotonta...?!

Ei kommentteja: